cycladesportal.gr
ΚΥΚΛΑΔΕΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κυκλάδες: Με εντατικούς ρυθμούς η Δ’ φάση ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών

Κοινοποίηση

Με γοργούς ρυθμούς υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ την Δ’ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, προκειμένου να παραδοθεί εντός του επόμενο έτους ολοκληρωμένο το έργο. Σε αυτή την φάση, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για να γίνει η πόντιση των καλωδίων στα τμήματα Μήλος – Φολέγανδρος και Φολέγανδρος – Σαντορίνη, με την ολοκλήρωση τους να τοποθετείτε μέσα στο φθινόπωρο. Αντίστοιχή πρόοδος, σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, υπάρχει όμως και στο σκέλος των υποσταθμών.

Ανάδοχοι είναι η ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία Nari – Electromec που έχουν αναλάβει συγκεκριμένα να υλοποιήσουν το έργο των υποσταθμών σε Φολέγανδρο, Μήλο και Σέριφο. Το πρώτο σκέλος του διαγωνισμού, το οποίο αφορά την κατασκευή των υποσταθμών σε Φολέγανδρο και Μήλο, ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ με συνολική αξία τα 40,9 εκατ. ευρώ. Στο δεύτερο σκέλος που περιλαμβάνει την κατασκευή του υποσταθμού στη Σέριφο, ανάδοχος αναδείχθηκε η κοινοπραξία των εταιρειών Nari και Electromec. Η συνολική αξία της συγκεκριμένης σύμβασης είναι 20,2 εκατ. ευρώ. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται συνολικά στα 61,12 εκατ. ευρώ + ΦΠΑ.

Σε σχέση με τα καλωδιακά τμήματα Μήλος – Φολέγανδρος και Φολέγανδρος – Σαντορίνη, συνολικού μήκους 127 χλμ. και συμβατικού τιμήματος 150 εκατ. ευρώ, ανάδοχος είναι ο όμιλος Prysmian.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ολοκληρωθεί η πόντιση σε Λαύριο – Σέριφος και Σέριφος – Μήλος. Ανάδοχος ήταν ο όμιλος Hellenic Cables που ανέλαβε το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης Λαύριο – Σέριφος και Σέριφος – Μήλος συνολικού μήκους 170 χλμ. και συμβατικού τιμήματος 195 εκατ. ευρώ.

Η Δ’ φάση, ύψους 524 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε το 2021 και περιλαμβάνει τη διασύνδεση των νησιών Θήρας, Μήλου, Φολεγάνδρου και Σερίφου με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).

Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με 165 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και από την ΕΤΕπ. 

Η Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων ολοκληρώνει ένα πολυσύνθετο και μεγαλεπήβολο έργο με στόχο την ενεργειακή ενσωμάτωση του νησιωτικού συμπλέγματος στο ηπειρωτικό σύστημα, με οφέλη τόσο για τα νησιά όσο και για την εθνική οικονομία γενικότερα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ημερήσια Διάταξη 14-2024 Ειδικής Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου της 25-05-2024 (2η Απολογιστική Συνεδρίαση Δ.Σ.2024)

ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης: Νέο πλαίσιο για την προστασία από ελληνοποιήσεις

Αποχή των δικηγόρων από τη νομική βοήθεια