Στεγαστικό Ζήτημα: Οι Ξένες Επενδύσεις και το Airbnb Επηρεάζουν την Διαθεσιμότητα Ακινήτων
Η διαπίστωση ότι η επιβάρυνση από το κόστος στέγασης διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ είναι ιδιαίτερα ορατή, με την κατάσταση να είναι πιο επιτακτική σε χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία, η Ισπανία και βεβαίως η Ελλάδα.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, η πρόσβαση στη στέγη έχει καταστεί απλησίαστη για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει έντονα αυτό το ζήτημα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι κενές και νέες κατοικίες στην Ελλάδα υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια, με 526.000 εξ αυτών να βρίσκονται μόνο στην Περιφέρεια Αττικής.
Ο Καθηγητής του ΑΠΘ, Νικόλας Καρανικόλας, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» αναλύοντας την κατάσταση. «Έχουμε το υψηλότερο ποσοστό κενών κατοικιών στην Ευρώπη, φθάνοντας περίπου το 35% των κατοικιών στην Ελλάδα», ανέφερε. «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι περιλαμβάνονται και τα κενά εξοχικά δημοτικά ακίνητα, με 125.000 από αυτά να είναι κλειστά μόνο στον δήμο Αθηναίων. Οι λόγοι πίσω από αυτή την κατάσταση περιλαμβάνουν την παλαιότητα των ακινήτων, το υψηλό κόστος ανακατασκευής και τις φορολογικές επιβαρύνσεις που αποθαρρύνουν τους ιδιοκτήτες από το να ενοικιάζουν τα ακίνητά τους», προσέθεσε.
Ο Καθηγητής κάλεσε για την ανάγκη δημιουργίας ενός μητρώου ενοικιαστών, το οποίο θα επιτρέπει τη διαφάνεια μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών σχετικά με την συμπεριφορά τους, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά ζητήματα όπως η μη πληρωμή ενοικίων, κάτι που αποτρέπει τους ιδιοκτήτες από το να προχωρήσουν σε νέες μισθώσεις.
Η Επίδραση των Ξένων Επενδύσεων
Οι ξένες επενδύσεις αποτελούν επίσης σοβαρό παράγοντα στην στεγαστική αγορά. «Το 2024, έχουμε δει επενδύσεις που φτάνουν τα 2.700.000.000 ευρώ προερχόμενα από χώρες όπως το Χονγκ Κονγκ, η Κύπρος, η Τουρκία, η Γερμανία, η Ελβετία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ», ανέφερε ο Καρανικόλας, υπογραμμίζοντας την τάση αύξησης ξένων κεφαλαίων που αποκτούν ακίνητα στην Ελλάδα.
Προγράμματα «Golden Visa» και η Πολιτική Στέγασης
«Το μεγαλύτερο ποσοστό των Golden Visa προγραμμάτων εντοπίζεται στην Περιφέρεια Αττικής, προσδιορίσιμο στο 70-80%», ανέφερε ο Καθηγητής. «Η κατάσταση απαιτεί πολιτική βούληση και καθορισμένα μέτρα, καθώς τα προγράμματα «Σπίτι μου Ι, ΙΙ» δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις πολλές αιτήσεις που υπήρξαν αλλά και στη γραφειοκρατία που καθυστερεί την προώθησή τους.
Η Αύξηση του Airbnb και Οι Επιπτώσεις του
Βρισκόμαστε σήμερα σε μια εποχή όπου στην Αθήνα υπάρχουν 13.500 ακίνητα καταχωρημένα στο Airbnb. «Είναι επιτακτική η ανάγκη εύρεσης λύσης για την κοινωνική κατοικία, καθώς το ζήτημα της προσιτής στέγασης έχει γίνει κρίσιμο», τόνισε ο Καθηγητής.
Οι Αιτίες του Στεγαστικού Προβλήματος
- Κενές κατοικίες
- Έλλειψη προσφοράς στέγης
- Ξένες επενδύσεις (Golden Visa)
- Υπερ-άνθηση του Airbnb
Προτάσεις για Να Αντιμετωπιστεί η Κατάσταση
- Εξετάζεται η επιβολή τέλους «αδράνειας» για ιδιοκτήτες που δεν απελευθερώνουν τα ακίνητά τους στην αγορά.
- Η πολιτική θα αφορά και όσους δεν χρησιμοποιούν προγράμματα ανακαίνισης ή αναβάθμισης, ώστε τα ακίνητά τους να γίνουν ανταγωνιστικά στην αγορά.