Η Στάση της Ντίνας Τίτους για τα F35 και οι Σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα
Η Ντίνα Τίτους, μέλος του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέφρασε τη σαφή της αντίθεση στο ενδεχόμενο επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F35. Στην ομιλία της, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα, τόνισε τη σημασία για την ασφάλεια της περιοχής και τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια κίνηση στην ισορροπία δυνάμεων.
Η Τουρκία, η οποία είχε αποκλειστεί από το πρόγραμμα F35 λόγω της αγοράς ρωσικών πυραύλων S-400, αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις όσον αφορά τις στρατηγικές της επιλογές. Η Ντίνα Τίτους υπογράμμισε ότι η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα θα αναιρούσε την πρόοδο που έχει γίνει στην αμερικανοτουρκική σχέση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή.
Η Σημασία της Ευρωπαϊκής Σταθερότητας
Η πολιτικός αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της διατήρησης μιας σταθερής και ασφαλούς Ευρώπης, όπου η συνεργασία με συμμάχους όπως η Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας. Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της NATO, έχει καίριο ρόλο στην προώθηση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τίτους επεσήμανε ότι η στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση των αμυντικών συνεργασιών στην περιοχή.
Αναφέρθηκε, επίσης, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την Τουρκία και επανέλαβε ότι η στήριξη των Η.Π.Α. προς την Ελλάδα είναι σημαντική για την προώθηση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.
Ενίσχυση των Σχέσεων Ελλάδας-Η.Π.Α.
Η Ντίνα Τίτους κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα, επενδύοντας σε στρατηγικές συνεργασίες που θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες. Οικονομικές και στρατιωτικές συνεργασίες μπορούν να προσφέρουν ασφάλεια και ευημερία, δημιουργώντας ένα πιο ισχυρό Δυτικό μέτωπο απέναντι στις προκλήσεις που προέρχονται από την Τουρκία.
Η δήλωση της Τίτους έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο, όπου οι διεθνείς σχέσεις αλλάζουν και οι γεωπολιτικές προκλήσεις είναι σε άνοδο. Ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ των χωρών είναι απαραίτητα βήματα για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.