Μαθητές της Σερίφου αναδεικνύουν την ιστορία των υπολογιστών και ευαισθητοποιούν για την υπέρμετρη χρήση της τεχνολογίας
SERIFOS-SUPERCOMPUTERPROJECT: Οι μαθητές του Γυμνασίου-ΛΤ Σερίφου, με στόχο να «ζωντανέψουν» την ιστορία των υπολογιστών, δημιούργησαν ένα μικρό μουσείο πληροφορικής, παράλληλα ευαισθητοποιώντας την κοινωνία σχετικά με την υπέρμετρη χρήση της τεχνολογίας. Στις 13 Μαΐου 2025, οι μαθητές παρουσιάσαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου τους μια εμπεριστατωμένη ομιλία που εστίασε στο θέμα «SERIFOS-SUPERCOMPUTERPROJECT».
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, μαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν μια αναλυτική παρουσίαση σχετικά με την ιστορία και την εξέλιξη των υπολογιστών. Η ομιλία περιλάμβανε επίσης προγραμματισμό για επιστημονικές εφαρμογές και τους κινδύνους που προκύπτουν από την υπερβολική χρήση τεχνολογιών πληροφορικής, όπως το διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα και τα βιντεοπαιχνίδια. Η Διευθύντρια του Γυμνασίου-ΛΤ Σερίφου, κ. Δήμητρα Μπούρτζινου, και ολόκληρος ο Σύλλογος Διδασκόντων τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.
Η παρουσίαση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης SERIFOS-SUPERCOMPUTERPROJECT, η οποία αποσκοπεί στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας για το έτος 2024-25. Οι εκπαιδευτικοί της ομάδας δράσης είναι: Παναγιώτης Αλούκος (ΠΕ04.01, Συντονιστής), Δήμητρα Μπούρτζινου (ΠΕ02, Διευθύντρια), Σωκράτης Παχούλης (ΠΕ04.05), Μαρία Συμεώνογλου (ΠΕ06) και Βασίλειος Σουγλές (ΠΕ01).
Στο πλαίσιο της δράσης, οι μαθητές ανέπτυξαν στο σχολείο ένα μικρό μουσείο πληροφορικής, το οποίο περιλαμβάνει μία ποικιλία ηλεκτρονικών συσκευών με υψηλή συλλεκτική και εκπαιδευτική αξία. Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται:
- Οθόνη CRT Samsung SyncMaster 793 DF (2004)
- Υπολογιστής dual boot με Windows XP και Windows 98
- Hewlett-Packard ProLiant ML150 Server (2008)
- Acer Aspire 1705SMi laptop 17’’ (2004)
- Western Digital εξωτερικός σκληρός δίσκος 80 GB (2003)
- Transcend USB μνήμη 64 MB (2003)
- Hewlett Packard 1000 Laserjet εκτυπωτής (2000)
- Πληκτρολόγια Olivetti και Telerate (PS/2)
- Ποντίκια PS/2 (ένα με μπίλια και ένα οπτικό)
- Canon Lide 25 scanner (2002)
- Ηχεία Ozaki dotodot100 (2004)
- Δίσκοι Floppy 3.5’’ και 5.1’’
- Παλιά λειτουργική μητρική κάρτα με Intel Pentium III CPU, διάφορα καλώδια, κάρτες γραφικών AGP και PCI Express, κ.α.
Το μουσείο πληροφορικής του Γυμνασίου-ΛΤ Σερίφου είναι διαθέσιμο τόσο στους μαθητές όσο και σε επισκέπτες του σχολείου, οι οποίοι περιλαμβάνουν εκπαιδευτικούς, γονείς, συμβούλους εκπαίδευσης και επαγγελματίες από διάφορους τομείς.
Επιπλέον, οι μαθητές πειραματίστηκαν με προσομοιώσεις υπολογιστικής Φυσικής, συμμετείχαν σε επιδείξεις παράλληλου προγραμματισμού με πολυπύρηνες κάρτες γραφικών (GPU) για την επιτάχυνση αριθμητικών υπολογισμών και παχύθηκαν σε βιντεοπαιχνίδια που αναπτύσσουν επαγγελματικές δεξιότητες, συμπληρώνοντας επίσης ερωτηματολόγια.
Η εμπνευσμένη αυτή δράση προήλθε από την ανησυχία των μαθητών για την επίδραση των υπολογιστών και των ψηφιακών μέσων στην επικοινωνία και τις κοινωνικές σχέσεις, καθώς και τους κινδύνους όπως το διαδικτυακό bullying και ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια. Η αναφορά τους στην «αποκολοκύνθωση» για να περιγράψουν τις επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης τεχνολογιών, αποτελεί απόδειξη της κριτικής σκέψης που αναπτύσσουν.
Τα αποτελέσματα της δράσης αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς καθημερινά παρατηρούμε τις εξελίξεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) στην εκπαίδευση. Παράλληλα, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία επανέρχονται στις παραδοσιακές μεθόδους εκπαίδευσης, υποδεικνύοντας την ανάγκη για προσεκτική αξιολόγηση της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ο Συντονιστής της Δράσης, Δρ. Παναγιώτης Αλούκος, εξέφρασε θετικά σχόλια για τις γνώσεις και την εξοικείωση που έχουν οι μαθητές με τις νέες τεχνολογίες, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους για την ανάπτυξή τους στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον.