cycladesportal.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγρότες: Έφτασαν στην Αθήνα τα πρώτα τρακτέρ – Το απόγευμα η συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Κοινοποίηση

Τα πρώτα τρακτέρ των αγροτών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, καθώς πέρασαν και από τα διόδια των Αφιδνών. Μέχρι το απόγευμα αναμένονται εκατοντάδες τρακτέρ και λεωφορεία για την συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος το απόγευμα.

Από νωρίς το πρωί οι προετοιμασίες στα μπλόκα ήταν πυρετώδεις και τα πρώτα «κομβόι» άρχισαν να κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα. Νωρίς το πρωί η άρχισε η πρώτη «κάθοδος» των αγροτών από το κάστρο Βοιωτίας προς την Αθήνα, με την Ελληνική Αστυνομία να παρακολουθεί στενά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κυκλοφοριακού «βραχυκυκλώματος».

Στόχος είναι στις 17:30 να βρίσκονται στην πλατεία Ομονοίας και από εκεί στις 18:30 να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία έως το Σύνταγμα.

Περίπου 150 τρακτέρ, δεκάδες πούλμαν και 5.000 αγρότες αναμένεται να «πλημμυρίσουν» το κλεινόν άστυ, ζητώντας να ικανοποιεί το σύνολο των αιτημάτων του κλάδου, την ώρα, όμως, που η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, πως αυτό δεν είναι εφικτό.

«Η ώρα της Αθήνας έφτασε και πιστεύουμε ότι θα γίνει ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο, από αυτά που δεν έχουν ξαναγίνει» λένε αγρότες από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας οι οποίοι φόρτωσαν τρακτέρ σε νταλίκες για να φτάσουν στην Αθήνα.

«Είναι δικαίωμά μας να διαμαρτυρηθούμε στην πρωτεύουσα της χώρας μας, ώστε να παραμείνουμε στον τόπο μας και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας» έλεγαν αγρότες από τη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα οι οποίοι το βράδυ της Δευτέρας (19/2) με 80 τρακτέρ, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης κατέφθαναν στο Κάστρο.

«Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω»
Και ενώ οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς στο Μαξίμου, η κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές.

Ήδη το πρωί της Τρίτης (20/2) και εν αναμονή της απογευματινής διαδήλωσης ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, έστειλε νέο ξεκάθαρο μήνυμα προς τους αγρότες, τονίζοντας πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο» για να ενισχύσει τον κλάδο και επισημαίνοντας πως «το αποθεματικό δεν είναι ατελείωτο».

Βορίδης: Δεν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο για τους αγρότες
«Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και οι αγρότες ξέρουν ότι και η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια των προσδοκιών τους ως προς το ρεύμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο STAR, τη Δευτέρα (19/2) με την κυβέρνηση να εκτιμά πως στη σκιά αυτής της κλιμάκωσης, θα έρθει η αποκλιμάκωση και θα αρχίσει η περίοδος της σποράς.

Εξάλλου κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν πως αποτελεί δέσμευση πως από το 2025 θα υπάρξει μόνιμη λύση για το θέμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, σε συνεννόηση με τους αγρότες. Η επίλυση των προβλημάτων απαιτεί ανοικτούς διαύλους διαλόγου, συνεννόηση και συναινετική διάθεση, την οποία η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αποδεδειγμένα διαθέτουν λένε από το Μαξίμου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Να σημειωθεί πως, η κάθοδος των τρακτέρ από το Κάστρο Βοιωτίας και από τα Μέγαρα Αττικής, πραγματοποιείται συνοδεία της αστυνομίας.

Προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν είναι οι εξής:

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Πήγη:www.cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Νέοι Αγρότες»: Οι προϋποθέσεις του προγράμματος και η χρηματική ενίσχυση

Καταβάλλονται τη Μ. Τρίτη μέσω ΟΠΕΚΑ 187.188.594 ευρώ στους δικαιούχους

Υπ. Ανάπτυξης: Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.380.000 ευρώ σε 13 επιχειρήσεις για αθέμιτη κερδοφορία